Belysning til koraller?

Det finnes et hav av forskjellige lamper og lyskilder for å gi koraller det optimale lyset dem trenger for å trives. Dette er en viktig investering om du ønsker koraller, da disse dyrene får 80% av sin næring fra lys. Med riktig belysning vil ikke bare korallene dine trives men også få frem utrolige farger som er kanskje grunnen til hvorfor vi elsker koraller? 

Valget er ikke alltid lett når du har ett stort antal forskjellige lamper og lysskilder. De du sikkert har hørt om er LED, T5, Hybrid eller HQI. Men hva er egentlig fordelene og ulempene med de forskjellige lampene? Lurer du på dette så vil kanskje svaret du leter etter ligge under. 

LED lamper
Vi starter med LED som er det mest vanlige hos akvarister nå til dags. Ikke bare hjemme hos folk, men flere korall farmer kjører 100% LED. Det finnes en rekke forskjellige lamper fra forskjellige produsenter som Philips, Ecotech, AI, Reef Factory og mange mange fler. Fordelen med LED er at mange av lampene er App styrt med automatisk timer hvor du kan justere styrken, fargen/spektrum og få sol oppgang/nedgang som skaper forskjellige stemninger utover dagen. Blå fargen fra LED får ofte korall fargene til å "poppe" spesielt under veldig blått lys. I tillegg så produserer LED mindre varme, varer mye lengre en T5 lysrør og HQI pærer som gjør dem til en "engangs investering" og i noen tilfeller er mer energi vennlig. Lampene er ofte mindre, så du får mye kraft i en liten pakke, dette eliminerer store lamper over akvariet og gir ett elegant og stilrent inntrykk. Du kan ofte velge mellom å bruke en bracket du monterer på glasset eller å henge dem fra taket. Oppgraderer du til større akvarium trenger du ikke nødvendigvis å bytte lamper, men å supplere med flere lamper, i tillegg selges LED lampene letter på bruktmarkedet da de er mer populære hos akvarister.

Ulempen med LED er at det er ikke alltid like lett å velge riktig lys innstilling du skal ha for å gi koraller det optimale lyset. Heldigvis har flere produsenter inkludert dette i Appen og du finner mye info om dette på nett. Få eller for liten lampe kan også by på problemer som skyggede områder i karet, spesielt om du har store Acropora kolonier som blokkerer lyset for de korallene som er under. Problemet kan løses med flere lampen, men ulempen er at det fort kan bli dyrt, spesielt på større akvarier. Disco effekten eller hot spots er også ett problem, spesielt på eldre og rimelige LED lamper. Disco effekten er når du ser de forskjellige fargene fra LED diodene i bunnen av akvariet. LED lamper har flere små dioder som ikke alltid blir blandet godt sammen når det treffer vannet. Hot spots er når du har sterk belysning rett under lampen, eller du finner høyere PAR enkelte plasser. Begge to kan elimineres/reduseres med en diffuser. I de siste året har flere produsenter blitt mye flinkere på dette, så dette problemet er mer vanlig hos eldre lamper eller rimeligere LED lamper. 

T5 lamper (fases ut i 2023) 
T5 er sett på som "standarden" innen for korall belysning. Dette er ganske "plug & play" lamper, hvor du velger lampe, lysrør og plaserer lampen over akvariet. T5 skaper et naturlig lys og et litt mykere inntrykk en LED (Men dette er mer smak og behag). De gir deg optimale lysforhold og god spredning. T5 vil passe til alle type koraller. Du vil ofte se at SPS dominerte akvarier med spesielt Acropora bruker T5 da de gir ett teppe med belysning som eliminerer skygge. Dette er også oppnåelig med LED men da trenger du ofte flere lamper eller større lampe som feks Philips CoralCare. T5 er ofte mye rimeligere en LED, spesielt på store kar. Du trenger ofte bare en lampe i motsetning til flere små som du må med LED. Det finnes flere forskjellige T5 rør som gir deg forskjellig spektrum og lysstyrke, som gir deg litt justerings muligheter.

Ulempen med T5 er at du ikke kan justere lysstyrken eller spektrum uten å bytte T5 rør. I tillegg har ikke alle lamper solnedgang/oppgang som LED. De har en mer merkbar overgang da de ikke justeres like mykt som med LED. Lysrørene må byttes ut da de mister 20-30% lys effekt etter 6-9 mnd, som gjør det litt kostbart i lengden. Men mange sverger på at de varer lengre en dette. Lampene er større en LED som ikke gir deg noe annen mulighet en å henge de fra taket, de produserer også en del mer varme en LED, som kan skape problemer om sommeren eller om du har lukket topp som skap over akvariet. Dette løses med vifter eller en kjøler. 


Hybrid er også et populær alternativ til belysning, ofte i kombinasjon med LED og T5, da du får fordelene fra begge. Fargene og justerings mulighetene fra LED, med spektrum og spredningen fra T5. En Hybrid løsning kan redusere kosten om du har skyggede områder i karet og vil hjelpe å lyse opp mørke områder hvor LED lampen ikke klarer å lyse opp. Hybrid lamper får du kjøpt ferdig bygget, eller du kan velge hvilken LED lampe du ønsker å kjøre i kombinasjon med T5 rør. 

Ulempen med Hybrid er igjen at du får en større lampe over akvariet som må henges fra taket, og du må bytte ut lysrørene med tiden. De vil også produsere mer varme som kan by på problemer. 


HQI er ikke så vanlig nå til dags hos privat personer, du ser det oftere på korall anlegg, farmer og ikke så vanlig hjemme hos folk. De produserer sterk lys, riktige lysforhold og et naturlig lys. Lampene er rimelige og enkle å bruke. Noen sverger fortsatt til HQI pga veksten og fargene du får frem på SPS. 

Ulempen med HQI er størrelsen på lampen, de er ikke så estetisk fine som LED eller T5 som ikke ofte passer inn i stuen til folk flest. Da lampene ikke er så vanlig nå til dags kan det være vanskelig å finne både lampe og pærer i butikkene. De produserer en del varme, som igjen kan by på problemer om sommeren. Pærene må byttes etter 6-8 mnd.  

Så hvilken lampe er best? Dette varierer veldig fra hvem du spør, alle har sine meninger og erfaringer med de forskjellige lyskildene du finner på markedet. Men velger du en kvalitets lampe fra de mest vanlige produsentene vil korallene dine trives, og det er sjeldent du ikke lykkes i hobbyen pga lampen din. Mitt råd er å besøke butikker og andre akvarister og se hvordan koraller, fisker og akvariet ser ut under de forskjellige lampene og ta valget ditt derifra.