Er saltvann vanskelig?

Er saltvann virkelig så vanskelig?

Drømmer du om en liten bit av havet hjemme i stuen, kontoret eller kanskje på soverommet? Det er ingen tvil på at denne hobbyen byr på utrolige opplevelser og samtidig lærer du mye om økosystemet og dyrene som bor der! En fascinerende verden som gjør deg hekta! 


Er saltvann virkelig så vanskelig?
Dette er ett spørsmål som vi ofte blir stilt, og svaret er enklere en du skulle tro. Det er ikke mye vanskeligere en ferskvann!

Med saltvann så gjør DU det så vanskelig som du ønsker. Det finnes forskjellige dyr du kan holde i disse glass kubene våres, noen er enkle og noen er veldig krevende. Anemone kar med ett par klovne fisker er lekene lett med riktige rutiner og utstyr!

Så hvor mye arbeid er det å holde ett saltvann’s akvarium? Skal du kun ha fisk og invertebrater så er det ikke mer komplisert en ferskvann. Med fôring, ukentlige vann bytter og testing av vann.

Det finnes bokstavelig talt et hav med fisker å velge mellom, noen er veldig enkle og krever lite, andre fisker kan være mer krevende enten at de må fôres flere ganger for dagen, eller at de krever levende mat. Men la oss ta klovnefisk som ett eksempel.

Klovne fisker (Nemo) er hardføre fisker som er enkle i matveien og relativt robuste. Ikke bare er de utrolig flotte, men kommer i en rekke forskjellige farger og farge kombinasjoner. Det som er flott med klovnefisken er at de fleste som selges i dag kommer fra oppdrett. Noe som gjør dem mer robuste da de allerede er tilpasset livet i fangenskap + mindre sykdom og pest. 

Daglige gjøremål
Fôring 1 til 2 ganger om dagen. Enten pellets eller frossen fôr.

Ukentlige gjøremål
Rense glass
Erstatte fordampet vann med RO/DI vann.
Tømme og rense protein skummer.

Annen hver uke
Teste, Fosfat Nitrat, pH, (Nitritt og Ammoniakk ekstra bonus)
Vann bytte, fjerne 5-10% av det totale vann volumet med ferskt saltvann.

Månedlige gjøremål
Rense og bytte filter media  
Rense sand eller bunnen ved vann bytter.

Om akvariet er satt opp riktig med stein, sand og filtrering så er det å holde ett par med klovne fisker relativt enkelt. Får du alger eller cyano kan det være indikasjon på over fôring eller dårlig filtrering. Ett akvarium med kun fisk er ikke bare enklere en akvarier med koraller men også rimeligere da du slipper unna med mindre utstyr.

Men hva om du ønsker koraller også? Her blir hobbyen litt mer komplisert, da du beveger deg inn i å passe på verdens vanskeligste dyr. Koraller er næmellig ett dyr, ett dyr som lever i symbiose med en alge. Koraller får 80% av næringen sin fra lyset, næmelig fotosyntese i tillegg krever de stabile vann verdier for å trives.

Gjøremålene blir ikke mye vanskeligere, men det krever litt kunnskap om vannkjemi. Isteden for å bare måle Fosfat, Nitrat og pH må du i tillegg holde styr på Alkalinitet, Kalsium og Magnesium.

Daglige gjøremål
Fôring 1 til 2 ganger om dagen. Enten pellets eller frossen fôr. 
Erstatte fordampet vann med RO/DI vann. (Løses med en ATO)
Dosere Alkalinitet, Kalsium, Magnesium + sporstoffer (Løses med Doserings pumpe)

Ukentlige gjøremål
Rense glass
Teste Alkalinitet, Fosfat, Nitrat, Ph og Salinitet ved vann bytter.
Vann bytte - fjerne 5-10% av det totale vann volumet med fersk saltvann.
Tømme og rense protein skummer.

Annen hver uke
Teste, Kalsium, Magnesium

Månedlige gjøremål
Rense og bytte filter media
Rense sand eller bunnen ved vann bytter.

Nøkkelen med å holde koraller er stabile vann verdier. De kan tilpasse seg en rekke forskjellige vann parametere, men har du store svinginger daglig eller ukentlig vil dette stresse og i noen tilfeller drepe koraller. Feks myk koraller er mer hardføre og tåler disse endringene bedre en stein koraller.

LPS (Large Polyp stony corals) eller SPS (Smal Polyp Stony Corals) Sist nevnte (SPS) er ikke anbefalt til nybegynnere da til og med erfarne akvarister kan ha vanskeligheter med disse dyrene, dette gjelder spesielt Acropora. Men igjen så er jo dette litt av sjarmen for mange, å kunne lene seg tilbake og gi seg selv en klapp på skulderen når du klarer å holde verdens vanskeligste dyr i fangenskap som kommer fra andre siden av kloden.

Fisk eller koraller, kanskje begge deler? Ting skjer ikke over natten og tålmodighet er viktig ting i denne hobbyen. Bruk den ekstra tiden for å rette opp i ett potensielt problem før det blir ett reelt problem. Ting kan gå galt rimelig fort, men tar lang tid å rette opp. 

Uansett om du handler fra oss eller andre butikker, stiller vi alle opp for nye akvarister og hjelper deg med spørsmålene og utfordringene du skulle ha underveis. Jeg snakker nok for alle akvarister at vi ønsker at alle skal lykkes, slik at vi ikke bare kan dele erfaringer men også hjelpe med en mer bærekraftig hobby der koraller kan deles eller selges bland akvarister. Uansett spørsmål eller utfordringer så ikke nøl å ta kontakt med oss, da det er viktig for hobbyen at flere lykkes slik at vi alle kan nyte, dele og lære om alle de fantastiske dyrene som bor i havet.

Dette er så klart ikke den eneste måten å holde disse vakre dyrene på, alle akvarier er forskjellig og folk bruker forskjellige metoder og utstyr.