Filter media? Når, hva og hvorfor!

Om du enten er ny eller erfaren innen for saltvann, så har du sikkert hørt om filter media eller filtrerings media. Men hva er dette, er dette noe for deg, og når skal det brukes?


Biologisk filtrering
Biologisk er enten stein som Aquaforest Rock, Levende stein, Life Bio Fil eller media klosser. Disse er utrolig porøse og er en perfekt plass for bakterier å gro, disse bakteriene gjør det trygt for innbyggerne i akvariet og er nødvendig om du ønsker å lykkes. Levende stein er feks biologisk filtrering eller bio media, men isteden for å fylle opp akvariet med stein, kan du bruke bio baller eller klosser i sumpen eller bak kammeret for å gi bakterier en ekstra plass å gro.

Levende stein eller stein generelt brukes ved oppstart av akvariet, sammen med feks bio baller eller klosser. Life Bio Fil er filter media som kommer ferdig kolonisert med bakterier, noe som reduserer tiden før akvariet blir trygt for innbyggerne. Det er fint mulig å introdusere mer bio media i senere tid om du ønsker å øke filtrerings behovet. Sliter du med høye nitrat eller fosfat verdier kan det å introdusere litt ekstra bio media hjelpe. 

Carbon
Carbon brukes i flere området i og utenfor saltvann’s verden. Carbon fjerner urenheter fra vannet, kjemiske stoffer som er giftig for fisk og koraller eller om du har brukt medisin eller en behandling for å fjerne feks Cyano, Flatworms osv. Det hjelper også med å fjerne «gult» vann, carbon hjelpe å gjøre vannet klart som betyr mer lys til koraller. Det finnes en rekke forskjellige typer på markedet, noen er av dårligere kvalitet og kan inneholde feks Fosfat. Vi liker Aquaforest Carbon da dette er carbon av høy kvalitet som ikke inneholder noe fosfat.

Har du feks mye myk koraller sammen med LPS og SPS, anbefaler vi carbon, spesielt i små systemer under 200L. Myk koraller bruker kjemisk krigføring og dette kan stresse andre koraller som LPS og SPS. I tillegg hjelper det med å gjøre vannet klart, og generelt «rent»

Fosfat
Fosfat media fjerner fosfater i vannet, noen merker fjerner også silikater. Fosfat er nødvendig i alle saltvann’s akvarier, men i noen tilfeller kan det bli for mye med det gode. Alle systemer er forskjellig men fosfat nivåer mellom 0.03 - 0.10 er anbefalt. Høye fosfat nivåer hemmer vekst og farger hos koraller, og kan resultere til død. Noen koraller er ekstremt sårbare til høye eller rask endring i fosfat nivåer. Det skaper også et annet problem, nemlig alger, høy fosfat innhold i akvariet er ofte årsaken til akvariet sliter med mye alger.

Fosfat media er ikke noe som alltid er nødvendig, men om du sliter med høye fosfat verdier kan det være lurt å slenge litt i en filter sokk eller i en media reaktor. Det er ikke alltid mulig å redusere fôring, spesielt om du har store eller mye fisk, å sulte dyrene er kanskje ikke riktige veien å gå? Derfor kan fosfat media være noe for deg. Det er ekstremt effektivt for å fange opp fosfater og vi anbefaler halv dose i starten, slik at du ikke fjerner fosfater for raskt. Mål heller en gang for mye før du øker eller reduserer mengden media. Aquaforest Phosphate minus er perfekt for dette og anbefales om du sliter med høye fosfat nivåer.

Zeolitter
Zeolitter er ikke så vanlig og ofte brukt, det er ofte brukt i ULN (Ultra Low Nutrient) systemer. Zeolitter fjerner ammoniakk, nitritt, tungmetaller og er en utmerket plass for probiotiske bakterier å kolonisere. Aquaforest Zeo Mix brukes sammen med Aquaforest Probiotic method.

Om du strever etter ett ULN system så er kanskje dette noe for deg, eller om du sliter med ammoniakk eller andre tungmetaller. Zeolitter er ikke så vanlig som fosfat media eller carbon, men er noe å vurdere om du er ute etter ett ULN system til SPS. Slik som fosfat media er Zeo Mix utrolig effektivt så start med halv dose er anbefalt når du først begynner med Zeolitter 


Dette er bare noen av de forskjellige filtrerings produktene du finner på markedet. Noen er er en kombinasjon av Carbon og Fosfat fjerner, andre fanger opp kopper eller andre metaller. Men det mest brukte er Carbon og Fosfat media og er noe vi absolutt anbefaler til de fleste systemer!

Har du flere spørsmål rundt filtrerings media? Så ikke nøl med å ta kontakt så skal vi hjelpe deg med å finne riktig filtrerings media til deg!