Fiske karantene!

Fiskekarantene eller QT (Quarantine Tank) er den tryggeste og beste måten å introdusere fisk til et etablert system. Her kan fisken behandles om nødvendig, uten at du behøver å bekymre deg for om medisinen er Reef Safe. Fisken får en rolig og trygg plass hvor den kan tilpasse seg livet i fangenskap, noe som er stressende etter transport. De fleste butikkfisk har ofte ikke levd mer enn noen uker i fangenskap, og de trenger derfor tid til å tilpasse seg. Vi har alle hørt skrekkhistorier hvor et nytt tilskudd har introdusert sykdom i systemet, noe som kan føre til døden av flere fisker, om ikke alle. Selv om QT ikke alltid er mulig, er det likevel noen tiltak som kan hjelpe med å sikre at introduksjonen av en ny fisk ikke resulterer i problemer. Så vi begynner med hva de første stegene bør være for å øke sjansene for suksess!

Valg av fisk

Uansett om fisken skal i QT eller ikke, er det alltid lurt å velge riktig fisk. Alle fisker er forskjellige, akkurat som mennesker og andre dyr som hunder eller katter. Noen er sky, mens andre er tøffere. Noen gjemmer seg mye, mens andre liker å vise seg frem. Akkurat som det finnes kresne spisere blant mennesker, er det også kresne fisker.

Her er noen tegn for valg av riktig fisk:

  • Først og fremst er det viktig å se om fisken er frisk og sunn. Sjekk for skader eller tegn til parasitter, sykdom eller lignende.
  • Unngå å kjøpe fisk som allerede viser tegn til sykdom eller deler akvarium med fisk som har symptomer. Selv om fisken ikke ser syk ut, kan den allerede være smittet.
  • Unngå fisker med synlige skader, sykdom eller som er tynne, hvis du ikke planlegger å sette opp en QT-tank.

Fisk som er aktiv, ikke er redd eller for sky, og som spiser ferdig mat, vil gi deg større sjanser for suksess. Vær oppmerksom på at noen fisker kan være kresne i matveien, så les deg grundig opp på deres behov når det gjelder mat, andre tankkamerater og størrelse på akvariet.

Ikke dropp å dypp fisken!

Hvis du vurderer å hoppe over QT-prosessen, anbefaler vi å bruke Safety Stop. Dette er en dip designet for fisk. Prosessen er enkel: Hell innholdet i posen i to separate bøtter med ca. 4 liter vann, tilsett en luftpumpe og stein. La fisken være i blandingen i ca. 30-40 minutter. Innholdet i posene inneholder Formalin og Methylene Blue, stoffer som virker mot vanlige problemer som eksterne parasitter, bakterie- og soppinfeksjoner. Dette gir ingen 100% garanti, men det er uten tvil en sikrere metode enn å slippe fisken direkte i akvariet.

Sette opp en karantenetank

En karantenetank trenger ikke å være komplisert. Den settes opp på samme måte som andre systemer, med unntak av at du ikke bruker levende stein eller stein generelt. Biologisk media som Maxspect Bio-kuler er et godt alternativ. Dette kan være tørt eller levende, men hvis du bruker media fra et eksisterende system, kan du introdusere noe i QT-akvariet. Det anbefales å starte med helt nytt media. Unngå stein på grunn av kobbermedisinering, da steinen kan absorbere kobber og ikke kan brukes igjen. Maxspect sine biokuler tar ikke til seg kobber og kan brukes igjen i fremtiden. UV-sterilisator kan være nyttig, men bør ikke brukes samtidig med forskjellige medisiner da det kan redusere effekten.

Hva du trenger:

  • Akvarium (størrelsen avhenger av fisken, men jo større, jo bedre)
  • Ny blandet saltvann 1.022-1.025 (ikke fra et eksisterende system)
  • Pumpe for ekstra sirkulasjon
  • Pumpe med filtrering (for eksempel en hang-on filter)
  • Varmekolbe
  • Biologisk media
  • Seachem Ammonia Alert
  • Hanna eller Salifert kobbertestkit hvis du skal dosere kobber
  • Kobbermedisin (følg instruksjonene nøye)
  • Nitrifiserende bakterier (Modern Reef Nitri Bac)
  • Dr Tims Eco Balance
  • Medisiner
  • Liten kurv med sand hvis du har wrasse som sover i sand
  • PVC eller annet som fisken kan gjemme seg i
  • Aktivt kull for å fjerne eventuelle medisiner i vannet

Sett opp karantenetanken i god tid før du kjøper fisk. Den bør være fullt etablert med bakterier før du introduserer fisken. Du kan ha flere fisk sammen, men husk at ikke alle fisker tåler kobberbehandling og må kanskje behandles annerledes.

Må du medisinere og bruke kobber?

Nei, du trenger ikke å bruke kobber eller medisiner hvis fisken ikke viser tegn til sykdom. I en karantenetank har du muligheten til å behandle med en gang uten å bekymre deg for at koraller eller invertebrater skal dø. Bare å observere fisken i QT og gi den en rolig plass å komme seg på, samt sikre at den spiser mat, er ofte alt som trengs. Fisk som for eksempel wrasse tåler dårlig kobberbehandling og bør få alternativ medisin hvis nødvendig.

Husk at ikke alle medisiner kan kombineres, og følg alltid bruksanvisningen.

Hvor lenge?

Hvor lenge fisken bør være i karantene vil variere fra art til art, men vi anbefaler en minimumsperiode på 4 uker. Hvis fisken er tynn eller stresset, kan det være lurt å gi den litt tid til å komme seg og kanskje øke vekten før kobberbehandlingen starter. Det kan også være gunstig å starte med medisin mot interne parasitter fra begynnelsen av for å unngå problemer med fôring. Når fisken har gått 4 uker uten symptomer, kan du trygt slippe den inn i hovedtanken. Ved tegn til sykdom starter du karanteneprosessen på nytt og venter 4 uker til fisken er symptomfri.

Hvilke rutiner må jeg følge?

Når det gjelder rutiner for et karantenesystem, følger du de samme som ellers: ukentlige vannbytter, påfylling av vann som har fordampet, og fôring. Det er viktig å måle for ammonia og sørge for at vannkvaliteten er god og ren. Bytt alltid vann med ferskt saltvann og unngå å bruke vann fra det eksisterende systemet. Seachem Ammonia Alert er en praktisk liten måler som du kan henge på innsiden av glasset. Den varsler deg så snart det er antydning til ammonia, slik at du ikke trenger å måle manuelt. Ammonianivået skal alltid være 0, og hvis du ser at det stiger, bør du utføre et vannbytte. Hvis du medisinerer med kobber, er det viktig å sikre at riktig kobbernivå opprettholdes gjennom hele prosessen (3-4 uker). Hvis det faller under det anbefalte nivået (som varierer avhengig av typen kobbermedisin), må hele prosessen startes på nytt. Så når du bytter vann, er det lurt å ha dette i bakhodet.

Karantene kan virke komplisert og tidskrevende, og ikke alle har tid eller mulighet til å gjennomføre det. Mange akvarister unnlater å gjøre karantene og opplever aldri problemer. Dette varierer imidlertid fra art til art, da noen arter er mer mottagelige for visse parasitter eller sykdommer. Det er klokt å sette seg inn i fisken du ønsker å kjøpe, høre med andre akvarister om deres erfaringer, og gjøre nødvendige forberedelser for å sikre suksess!