Slik blir du kvitt Glassroser (Aiptasia)

 

Er du ny i hobbyen så vet du gjerne ikke hva glassroser (Aiptasia) er. De ser ut som en uskyldig liten brun «korall» som ofte kan følge med levende stein eller koraller. Aiptasia er en anemone som lever i tropiske omgivelser som gjør dem veldig vanlig hos akvarister med tropisk saltvann. Disse pest anemonene kan fort spre seg, som kan by på problemer i fremtiden. De vil også plage koraller om de vokser for nærme og i verste fall ta små fisk om de blir for store.  

Når Aiptasia forstyrres (enten av en forbipasserende fisk eller invertebrat) legger de ut hvite stikkende tråder som inneholder giftige celler kalt nematocyst. Disse nematocystene er i stand til å levere ett kraftig stikk som kan forårsake vevsregresjon i koraller, immobilisere byttedyr og til og med drepe uheldige krabber, snegler eller fisk.

De fleste av oss har en eller annen gang hatt dette i karet og er du en av de som sliter med å bli kvitt disse pest anemonene så har vi noen tips og triks på hvordan du kan løse dette problemet.

Den sikreste måten å forhindre at glassroser kommer inn i systemet ditt, er ved karantene. Har du alle koraller, stein, cheato og invertebrater med skall (snegler, eremittkreps) i karantene kan du observere eventuelle glassroser eller pest. Dessverre er ikke dette en mulighet for alle.

Det er derfor lurt å se nøye på det du kjøper, se på systemet det kommer fra. Er det fult med Aiptasia er sannsynligheten meget høy for at du vil få med deg en liten overraskelse. Kjøper du en korall eller invertebrat vil en liten gjennomgang av dyret før du plaserer det i systemet + skrubbing med feks en tannbørste redusere sjansen drastisk for at du får med denne lille pesten. Tips er å gjøre dette under vann i en beholder utenfor akvariet. Da kan du enkelt se glassrosen. Sitter den hardt på, kan du bruke en kniv eller noe hardt for å skrape den av. Glassroser setter seg ikke på selve kjøttet eller korallen, men undersiden, skjellete eller frag pluggen. Om mulig kan det være lurt å bytte til en ny plug.

Stein som kommer fra system med glassroser ville jeg personlig anbefalt å droppe, da glassroser vokser plasser hvor du ikke kan se eller nå. Sannsynligheten for at steinen har glassroser er relativt høy og selvom du ikke kan se noen, kan det fortsatt dukke opp i fremtiden. 

Men hva gjør du om glassrosen allerede er i systemet? Det beste er å takle problemet umiddelbart , ikke vent og la det gå uker før du gjør noe, disse pest anemonene kan spre seg raskt og spesielt under stress (dårlig vann verdier, ustabile vann verdier) Det er derfor akvarier som er dårlig vedlikeholdt ofte har en del av disse pest anemonene. 

Det finnes forskjellige metoder å fjerne glassroser på, men ikke alle er like effektive og har positive og negative sider. Det mest vanlige er å kjøpe kjemisk middel som du sprøyte på glassrosen. Det finnes forskjellige merker som produserer dette som Blue Life Aiptasia RX, noen bruker også kalkwasser eller limejuice (sitron syre) som de sprøyter direkte på/i glassrosen. Det som er viktig er å skru av all flow i akvariet før du begynner da glassrosene kan slippe ut porer som kan gjøre at de vokser andre steder. Jeg liker å bruke en slange for å suge ut guggen og restene av glassrosen etter behandlingen før jeg skrur på pumper. Denne metoden fungerer utmerket å bruke så fort du ser en i ditt system, har du 10+ er det kanskje lettere og bedre å bruke en av metodene under. 

 
Du har også fisk og invertebrater som spiser disse anemonene. Som oftest vil fisk som spiser glassroser også kunne nappe på koraller. Dette varierer litt fra fisk til fisk men etter erfaring vet jeg at Filefish (Acreichthys tomentosus)  feks napper på LPS og Zoanthids. Filefisken er en effektiv fisk mot glassroser og kan gå i de fleste systemer da de er relativt små.
En annen fisk er Copperband (Chelmon rostratus), en nydelig fisk som dessverre er litt vanskelig å holde i live, og krever akvarier på 200L +. Disse fiskene har en lang snute som gjør at de aktivt kan jakte på glassroser og annet levende som ligger gjømt i plasser som er vanskelig for oss å nå eller se. Dessverre er Copperband en vanskelig fisk å holde i live da de er kresen i matveien og som Filefisken kan de også nappe på koraller. Det finnes andre fisker som også er kjent for å ta glassroser, men Filefisk og Copperband er de to mest populære for denne jobben. Men kommer med en risiko at koraller kan bli spist opp. 
En annen populær glassrose spiser er Peppermynte reker (Lysmata wurdemanni). Det som er viktig er at du kjøper den riktige sorten, da noen reker selges som Peppermynte reker, men i realiteten er en helt annen reke som ligner. Peppermynte reker kan nappe på enkelte koraller, men i mye mindre grad en fisk. Det kreves en liten hær av disse for at de skal gå løs på glassrosene, gjerne 5+ og det er heller ingen garanti at de vil velge å spise glassrosen isteden for annen mat som rester osv. Disse rekene vil du sjelden se på dagtid da de som oftest kommer frem når lyset er av for å jakte. Det er også en mulighet for at rekene blir spist om du har rovdyr fisk i systemet 
Den mest effektive skapningen for å ta knekken på glassroser er Aiptasia eating Nudibranch (Berghia Nudibranch). Dette er en liten nakensnegl som lever ene og alene på glassroser. De kan gå i alle systemer og rører ikke koraller. Så fort akvariet går tomt for glassroser vil de sulte ihjel og dø. Største problemet med disse er dessverre at fisk kan se på de som mat. Har du wrasser eller rovdyr fisk i akvariet, kan det fort ende opp som dyr fiskemat før de rekker å fullføre jobben.
En enkel og rimelig metode er å låse glassrosen inne. Med lim og/eller epoxy kan du dekke selve glassrosen så den kveles ihjel, det er en enkel men effektiv måte å fjerne glassrose på om du ser en plutselig dukke opp i systemet.

Hvilken metode som er best, varierer litt fra system til system da koraller, størrelse på kar og fisk kan by på problemer. Men det er mulig å bli kvitt så lenge du gjør en liten innsats. Viktigste er som sagt å ta hånd om problemet umiddelbart for å hindre at de sprer seg. Har du muligheten å ta ut stein eller korall for å fjerne manuelt er det absolutt noe å vurdere.