Hvordan avle copepods!

Hvordan avle copepods!
Copepods er nyttig i alle saltvann’s systemer, ikke bare er det næring til fisk, koraller og andre dyr. De hjelper med å spise mat rester, alger og annet småtteri i akvariet. Har du fisk som er kresen i matveien som feks Mandariner eller Sjøhest så er copepods en flott matkilde. Men ikke nok med det, vil copepods hjelpe med plager som feks alger, diatomer osv.

CoralLab gror copepods for videre salg og som vi bruker i alle våre systemer. For mange er det lettere og kjøpe ferdig avlet copepods som man enkelt kan dumpe i sumpen eller displayet. Det som er unikt med CoralLab sine Copepods eller FreshPods er at når du kjøper fra oss, blir de pakket samme dag de sendes/leveres ut. Slik at du får levende pods full i næring til dine innbyggere. Med overlevelses garanti!

Ved større systemer, eller hyppig mating kan dette bli kostbart og i mange tilfeller er det rimeligere å avle disse selv. Det er ekstremt enkelt og krever ikke noe særlig med utstyr eller tid.

Hva trenger du for å avle Copepods?
CoralLab Freshpods 
EasyReef EasyRoti Phytoplankton
Beholder med lokk. 

Luftpumpe med lang nok slange til beholder + ventil.
Saltvann 1.021 - 1.025 i romtemperatur.


Hvordan starter man?
Start med å blande fersk saltvann (Ikke bruk vann fra akvariet eller sjøen)
Fyll beholderen med ferdig blandet saltvann (1.021 - 1.025) rom temperatur er ok.
Tøm posen med copepods i beholderen.
Doser nok phytoplankton til at vannet blir lysegrønt. 

Sett på luftpumpen med en ventil og slange inn i beholderen. Sørg for at vannet bobler lett

slik at pods får oksygen.

Copepods trenger ikke lys eller varmekolbe. Så lenge vannet har romtemperatur så vil de fint klare seg. Copepods dør ikke i kaldt vann, men vil ikke formere seg like kjapt. Så det er best å avle dem i ett relativt varmt sted, og ikke i en kald kjeller eller kaldt rom.

Så er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente til copepods formerer seg. Husk å mate jevnlig (dvs når vannet begynner å bli klart) Etter ca 2 uker vil du se mange bitte små copepods i 

Beholderen din.

Hvilket vedlikehold trengs for å avle copepods? 
Bytt ca 50% av vannet i beholderen ukentlig, samtidig som du tar vann bytte kan du høste inn copepods og enten putte det i akvariet, eller i en flaske som oppbevares i kjøleskapet til det er klar for bruk. Husk å alltid bruke fersk ferdig blandet saltvann og ikke bruk gammelt vann fra akvariet eller sjøen. De mates med phytoplankton når vannet begynner å bli klart. Dette varierer med størrelsen på beholderen og antall copepods. Men ca 3-4 ganger i uken. 

 

Det kan være lurt å oppbevare en flaske eller to i kjøleskapet i tilfelle kulturen skulle kræsje, da kan du enkelt starte det opp igjen eller begynne på nytt om du skulle dra vekk på ferie.

Har du spørsmål eller lurer på noe? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne med copepods eventyret!
Lykke til.