Slik blir du kvitt Cyanobakterier

Cyanobakterier
Nesten alle akvarister har opplevd Cyano en eller annen gang. Noen opplever detter ved oppstart av nytt akvarium eller senere etter akvariet er modnet. For noen kan Cyano være vanskelig å bli kvitt. Det finnes flere raske løsninger for å bli kvitt Cyano som feks kjemiske produkter som hjelper å eliminere Cyano raskt og effektivt, men vi foretrekker å gå direkte til roten av problemet og løse det uten bruk av kjemiske midler.

Så hva er Cyano?
Cyano er ikke en alge, men en fotosyntetisk bakterie. Cyano dekker sand, stein og koraller med et rødt slimete teppe. Under riktige forhold kan Cyano ta over karet og i værste tilfelle kvele andre koraller. Cyano er en av de eldste levende organismene på vår planet. De små boblene du ser under Cyano utbrudd er oksygen som er ett biproduktet av fotosyntesen til Cyano bakterier.


Så hvordan oppstår Cyano?
Cyano har vært ett problem hos akvarister siden hobbyen startet. Men hvordan oppstår dette problemet? Cyano gror raskere i varmt vann, og i akvarier der du har lav/høy næring (Nitrat og Fosfat) eller ubalanse mellom Nitrat og Fosfat. Steder hvor det er lite vann gjennomstrømning og steder hvor det samler seg mye skitt og smuss. Lav KH (Alkalinitet) har kan også bidra til at Cyano oppstår. Over dosering av Amino syrer kan også hjelpe med Cyano utbrudd, selvom alle vann verdier er Ok. Dette løses enkelt ved å reduserer dosering av Amino syrer.

Det var veldig vanlig før å si at du måtte redusere Nitrat og Fosfat i akvariet for å eliminere Cyano, men i senere tid har vi også oppdaget at Cyano ofte oppstår når du har lite næring i akvariet. Næring er viktig i alle saltvanns akvarier, selvom du ikke har koraller. De gunstige bakterier utkonkurrerer Cyano og andre pest alger/bakterier. Vi anbefaler at Nitrat ligger på mellom 1-7

PPM og Fosfat mellom 0.01 - 0.10 PPM. Det er fult mulig å ha flotte akvarier med høyere verdier av både fosfat og nitrat men ligger du i denne grensen vil du redusere sjansen for Cyano utbrudd.  Akvarier med lite eller null næring vil resultere til at gunstige bakterier dør, og ugunstige bakterier som Cyano får muligheten til å vokse. Har du for mye næring i akvariet, skyldes dette ofte over fôring og/eller dårlig filtrering. Dette resulterer til organiske materialer bygger seg opp, noe som vil øke Nitrat og Fosfat samtidig som det kan være næring til Cyano.

I noen tilfeller vil de som bruker vann direkte fra springen også ha Cyano problemer. Selvom vi har ekstremt bra vann i Norge, er det mulig at vannet inneholder organiske eller andre mineraler som ikke er farlig for fisk, koraller eller oss mennesker, men er rett og slett drivstoff for Cyano og andre pest alger eller bakterier. Vi anbefaler alle å bruke Osmose vann til å blande ut salt eller til etter på-fylling av ferskvann.

Hvordan løser vi problemet?
For å løse problemet må vi finne årsaken til problemet. Test kit som måler Nitrat og Fosfat er nødvendig. Dette vil fortelle deg raskt hvilke verdier du har og hvordan du skal gå frem for å løse problemet. Doserer du Amino syrer, kan du prøve å redusere mengden eller kutte det ut i en periode til Cyano forsvinner.

Hvordan redusere næring?
Har du høye verdier av Nitrat og/eller Fosfat må du redusere dette. Dette kan gjøres på flere måter. Skummer, refugium, alge reaktor, alge skrubber, filter sokker, filter roller eller carbon dosing som Modern Reef C+. Vannbytte enten hyppigere eller større vann bytter. Rens gjerne sand og stein under vann bytte for å redusere skit og smuss for å samle seg over tid, spesielt i sumpen om du ikke bruker noe svamp, sokk eller annet filter for å fange opp løse partikler. Bakteriestammer som øker mangfoldet i akvariet som Modern Reef BioDiversity er en naturlig og effektiv måte å eliminere Cyano og andre plager. 

Hvordan øke næring?
Har du null nitrat eller fosfat i akvariet og har problemer med Cyano, vil det hjelpe å øke disse verdiene. Dette kan du gjøre med å fôre hyppigere, redusere filtreringen eller dosere Nitrat eller Fosfat med feks Modern Reef N+ og P+. Dosering av Nitrat eller Fosfat er kanskje den letteste metoden å øke næringsverdiene på en kontrollert måte. Da fôring kan i noen tilfeller øke Fosfat mer en Nitrat.

Kjemisk behandling?
Kjemisk behandling er «antibiotika» som eliminerer Cyano fra akvariet, uten å skade innbyggerne eller de gunstige bakteriene. Følger du bruksanvisningen til punkt og prikke vil du sjelden oppleve noe komplikasjoner fra den kjemiske behandlingen. Vi anbefaler ikke kjemisk behandling da dette er mer som ett plaster, det fjerner problemet ofte etter bare noen få dager, men får du ikke kontroll på roten til problemet er det ingen garanti at Cyano bakteriene ikke vil komme tilbake. Vi anbefaler Modern Reef Cyano Clean som er effektiv og trygg metode å fjerne Cyano på. 

Manuel fjerning av cyano bakterier
Det er nok lurt å fjerne Cyano manuelt fra akvariet når du ser problemet oppstår. Dette kan du gjøre ved feks ett vann bytte eller bruke en filter sokk i sump, hvor du enkelt bare filtrerer vannet i karet gjennom sokken for å fange opp Cyano og annet skitt og smuss du suger opp med slangen, slikt kan du enkelt rense akvariet for uønskede plager uten å gjøre vann bytte.

Vi anbefaler alle å få kontroll på årsaken til hvorfor Cyano utbruddet oppsto, enten det er å øke eller redusere næring. Kjemisk behandling fungerer og gjør det raskt men vil ikke alltid hindre Cyano til å komme tilbake etter kort tid. Med litt tålmodighet og tid vil du kunne få kontroll og fjernet Cyano helt fra akvariet. 
Det er ikke uvanlig at Cyano kan dukke opp i fremtiden, men ta fatt i problemet før det tar overhånd. Ting tar tid i denne hobbyen, det kan fort gå galt men det tar tid før ting blir bra igjen. 

Lykke til!