Hvordan få fargerike koraller med Modern Reef!

Vi har laget en enkel nybegynnerguide for hvordan du kan få fargerike koraller som trives med bruk av Modern Reef-serien og hvordan du oppnår det beste resultater ved å bruke Moden Reef.  

Hva er Modern Reef RKS metoden?
Modern Reef RKS metoden ble utviklet for å gjøre livet enklere samtidig som det oppnår fantastiske resultater. Utviklet av Euro Corals som er en av de ledende Korall farmene i verden. Euro Corals leverer noen av de fineste og fargerike korallene du finner! 

MR RKS metoden består av 4 beholdere som inneholder alt du trenger av aminosyrer, sporstoffer, mikro stoffer som doseres likt etter Kh forbruket ditt. Complete Reef Food er ett komplett fôr til koraller, bakterier og andre mikro organismer. Polypop er designet spesielt for SPS polyppfarging, maksimal forlengelse og korallpigmentering. 

Unike med RKS metoden er at alt doseres etter Kh forbruket som fôr, aminosyrer og vitaminer. Dette sørger for at koraller, bakterier og mikro organismer alltid får nøyaktig det de trenger og eliminerer muligheten for overfôring eller komplisert dosering. Noe som gjør Modern Reef RKS metoden til den enkleste og mest effektive metoden på markedet! 

Er vannkjemi vanskelig? 
Når du først begynner med saltvann, kan vannkjemi virke komplisert og vanskelig. Saltvann's akvarie med koraller handler ganske enkelt om å holde stabile vann verdier. Ustabilitet gjør at koraller stresser, dette hemmer vekst og i noen tilfeller vil koraller dø. De "perfekte" verdiene er ikke like viktig som stabilitet, det er derfor viktigere å holde systemet stabilt, isteden for å hele tiden "jage" etter det perfekte vannet. 

Hva er Alkalinitet, Kalsium, Magnesium og sporstoffer?
De 3 hoved elementene vi fokuserer på er Kh (Alkalinitet),Ca (Kalsium) og Mg (Magnesium). I tillegg til disse har vi mikro elementer, sporstoffer og næring som Nitrat (No3) og fosfat (Po4).

Alkalinitet (Kh) er kanskje det viktigste å måle, og vi anbefaler at dette måles ukentlig. Selvom du ikke ser store forandringer, er dette indikasjonen på hvordan korallene dine trives. Faller Kh for mye og for kjapt vil du stresse koraller, det samme gjelder om den økes for fort. Det er derfor ekstremt viktig å følge med på denne, slik at du kan gjøre de små endringer for å holde Kh stabil. Anbefalt Kh er 7.2-8.5 dKH.

Kalsium (Ca)  brukes hovedsakelig av koraller for å bygge skjellet, men også andre dyr bruker kalsium, muslinger og dyr som gror skall konsumerer kalsium. Dette elementet vil ikke falle like raskt som Kh, men er viktig å holde øye på. Anbefalt Ca er 390-440 mg/l.

Magnesium (Mg) forbruket vil variere veldig fra system til system, hvor eldre systemer med mye kalkalger kan kreve mer. Magnesium brukes hovedsakelig av koraller og invertebrater for å gro skjellet. Anbefalt Mg er 1280-1380 mg/l.

No3/ Po4 er næring, dette er noe som kommer av fisk og fôring. Økt fôring kan øke disse verdiene, og for lite fôring kan redusere dem. Ofte vil ekstra fôring øke Po4 nivåer mer en No3. Har du lave nitrat verdier kan dette også bidra til økte fosfat nivåer som kan være vanskelig å få ned, i noen tilfeller kan det og øke No3 hjelpe med å redusere Po4. Med Modern Reef RKS anbefales No3 under 7 mg/l og Po4 under 0.05.

Hvordan får jeg fargerike koraller? 
Kort sakt, hold stabile vann verdier og dette gjøres enkelt med Modern Reef RKS!
Alle 4 flaskene doseres likt etter Kh forbruket. Dosering gjøres enten manuelt eller via doserings pumpe med 4 hoder. Har du bare 3 hoder? Da kan du kombinere 1 del Base KH1 med 1del Base KH2. Bare husk at du må dosere dobbelt opp om du kombinerer dem. Husk å doser med 10 minutter i mellom alle flaskene. 

Slik starter du! 
Start med å dosere 5ml per 100L per dag til Kh ligger stabilt mellom 7.2-8.5dKh. Gjør små justeringer på 1-2ml per 100L til dette oppnås. Vi anbefaler å teste enten med Hanna Checker eller Aquaforest Alkalinity Test kit. 

Når dette oppnås og Kh ligger stabilt mellom 7.2-8.5dKh måler du Ca som skal ligge mellom 380-440ppm. Så fort dette er gjort, trenger du ikke å teste Ca like ofte. (1-2 ganger i mnd er ok)

Om du doserer alt likt slik at Kh ligger på 7.5dKh men du ser Ca faller, øker du Kh til 7.7dKh, sjekk Ca etter 1 uke og juster om nødvendig. 

Om du doserer alt likt slik at Kh ligger på 8.0dKh men du ser Ca øker, reduserer du Kh til 7.8dKh, sjekk Ca etter 1 uke og juster om nødvendig. 

OBS:
Det er viktig å tenke på at målet er ikke å få de "perfekte" verdiene men at systemet er stabilt. Vi ser ofte at kunder ønsker å holde Kh på feks 8.0dKh og strever med dette, noe som kan føre til ustabilitet da verdiene ikke holdes stabile!

Tips: Vi anbefaler å spre ut doseringen så mye som mulig. Om du har doserings pumpe så doser gjerne alle 4 flaskene, 1 gang i timen med 10 min i mellom. Doserer du manuelt spre det utover dagen men prøv å doser likt alle dager. Test alltid rundt samme tidspunkt.

Nitrater (No3) og fosfater (Po4) kan variere hvis du foretrekker andre nivåer, men vi anbefaler å følge Modern Reef sine foreslåtte parametere mens du bruker RKS-metoden.

Hvordan doserer jeg Complete Reef Food og Polypop? 
Disse to flaskene doseres etter Kh forbruket x 0.02. Om du doserer 23ml RKS skal du dosere 0.5ml CRF og Polypop i døgnet.  

Må jeg gjøre vann bytter med Modern Reef RKS metoden? 
Med MR RKS Metoden er det ikke nødvendig å gjøre ukentlige vann bytter. Da systemet vil gi akvariet alt det trenger. Men selv med avansert filtrering som skummer og mekanisk filtrering vil organiske fenoler bygges opp. Dette kan fjernes med aktivert karbon, men dette fjerner like mye av det gode, som det vonde. Derfor anbefaler vi 10-15% vann bytter hver fjerde uke med Modern Reef Professional Reef Salt. Dette vil variere fra system til system da alle er unike og antall fisk varierer fra akvarium til akvarium. 

Må jeg bruke Modern Reef C+, N+ og P+? 
All biologisk aktivitet i akvariet vil øke næring i akvariet, i form av Nitrat og Fosfat. 
Fiske fôr, avføring og rester av mat bidrar med dette. Da aktivert karbon og fosfat absorberende media ikke bare fjerner uønskede ting, fjerner disse også sporstoffer og mikro elementer som akvariet trenger. I noen tilfeller kan Fosfat absorberende media lekke ut jern og aluminium. 

C+ er en karbonkilde som hjelper å øke bakterie kulturen i akvariet. Disse bakteriene vil redusere Nitrater, Fosfater og med daglig dosering vil disse bakteriene hjelpe med redusere dette. I starten vil nok Nitrat reduseres raskere en Fosfat. Dette er vanlig og skjer da Nitrat konsumeres raskere en Fosfat. Det er her hvor N+ kommer inn, som du doserer for å holde bakteriene glade. Med tiden vil Nitrat og Fosfat reduseres jevnt og balanseres. N+ og P+ brukes for å kontrollere nitrater og fosfater i akvariet for å holde dette balansert. 

Vi håper denne guiden hjelper deg på veien til å lykkes! Har du spørsmål eller trenger hjelp? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.