Nybegynner koraller

Om du er ny i salteverden er du sikkert på jakt etter noen koraller. Men det er alltid ikke like lett å finne ut hvilken koraller å starte med. Derfor har vi laget en liten liste over de beste korallene vi syntes passer utmerket til nybegynnere. Koraller settes i 3 kategorier. SPS (Small polyp stony corals), LPS (Large Polyp Stony corals) og Mykiser. SPS pleier å bli sett på som vanskelige koraller, da de krever stabile vannverdier, det finnes noen unntak men generelt er disse vanskelige. LPS er en del lettere en SPS og er derfor dem er veldig populære hos de aller fleste. Disse kommer i en rekke forskjellige typer hvor noen er sett på som veldig enkle koraller.
Mykiser er kanskje det mest vanlige i Norge når du ser akvarier til nybegynnere. Disse er hardføre hvor noen er nesten umulig å ta livet på. I listen under vil du se at de aller fleste korallene vi anbefaler er mykiser, rett og slett på grunn av hvor robuste dem er i forhold til andre koraller.

 • Green Star Polyp 

Star Polyps er en vanlig skjønnhet som er ikonisk i hobbyen. Det er vanskelig å finne en erfaren akvarist som ikke har eid grønne stjernepolypper “GSP” på et eller annet tidspunkt. Dette er en hardfør myk korall som vokser raskt i matter . Absolutt en perfekt nybegynner koraller. De klarer seg best under sterk flow , da basen har en tendens til å tiltrekke algevekst. Stjernepolypper vil raskt ta over “basen” de vokser på, så der er lurt å plassere korallen på en “øy” om du ikke ønsker at den skal vokse over hele aquascapen. Mange liker å la denne gro på bunnen av akvariet om de ikke har sand, eller på baksiden av akvariet.

 • Sarcophyton

  Sarcophyton eller Toadstool er en av de mest populære myk koraller du finner i vår hobby. En hardfør og enkel korall som er perfekt til nybegynnere eller erfarne akvarister. De foretrekker beskjeden belysning og sterk flow i akvariet, og under riktige forhold, kan de vokse til enorme størrelser. Sarcophyton er en av få koraller som er perfekt vert for klovnefisk, og korallen i seg selv er godt tilpasset til å håndtere kontakten fra fisken.

  • Zoanthids og Palythoa  

  Zoanthids og Palythoa er vanlig i korallrev rundt om i verden. Deres utrolige utvalg av farger og mønstre gjør dem populære blant akvarister. Noen er rask voksene og de aller fleste er enkle å holde. Noen Zoanthids og Palythoa inneholder kraftige nevrotoksiner kalt palytoksin som kan være skadelig. Av denne grunn må du være forsiktig med å håndtere disse polyppene av denne grunn, spesielt under fragging. Ikke noe å bli skremt av da alle koraller skal håndteres forsiktig. 

  • Mushrooms

  Mushrooms som Ricrodea, Bounce eller Rhodactis er flotte og enkle koraller som ligner litt på sopp eller ører. Disse trives stort sett i alle typer akvarier med moderat belysning og flow. De plasseres ofte i bunnen av akvariet enten for seg selv for å danne en liten koloni. De vokser relativt raskt under riktige omgivelser, men dette varier litt fra type til type.

  • Duncanopsammia

  Duncan koraller er en veldig populær LPS som kommer i en rekke farger som er hardføre og fredelige. Disse korallene passer til mange forskjellige typer revakvarier, nye og erfarne akvarister. Duncanopsammia axifuga, som tilhører familien Dendrophylliidae. Denne varianten vokser i lange rør formede fingre med polypper som forgrener seg og danner et tett nettverk.  

  Selvom du ønsker en korall som ikke «beregnes» til nybegynnere er det alltid lov å prøve, noen liker å hoppe i det for utfordringen sin del. Men så lenge du holder vann verdier stabile og gir riktige leveforhold til koraller så skal de fleste klare seg. Men koraller er som alt annet levende og kan plutselig dø av ukjente årsaker.

  Lykke til